Rumeli Paçası Nasıl Yapılır
Yöresel Yemekler
Paça dediğimiz zaman hemen akla Paça Çorbası geliyor. Ama benim Paça Tarifimin bu çorbayla hiç ilgisi yok. Bayramlarda sabah kahvaltısında hazırlanan bir yemeğimiz Rumeli Paçası. En azından İnegöl de yaşayan eşimin ailesinde ve o çevrede gördüğüm , tanık olduğum bayram sofralarında öyle. Ramazan bayramı ve kurban bayramında sabah kahvaltı sofrasında illa ki hazırlanır bu yemek.Yanında zeytinyağlı yaprak sarması, terbiyeli çorba, büryan, baklava mutlaka hazır olurdu.
Eşimin ailesi Makedonya kökenli, Rumeli göçmeni. Rumeli Paçası da daha çok Arnavutlarda, Balkan ülkelerinde yaygın olan bir yemek çeşidi.
1910-1912 arası Makedonya dan göç eden aile büyüklerinin yemek kültürü ile bu günlere kadar geldi Rumeli Paçası. Sadece bayram sofralarında değil, ben arada misafirlerim ile de tanıştırmak istiyorum bu yemeği.
Kahvaltıda ağır olur diye düşünebilirsiniz Rumeli Paçasının ama alışkanlıkla ilgili bu. Biz senelerce her bayram sabahı soframızda gördük bu yemeği.
Baklava açıldığı zaman , tepsiye yerleştirirken artan kenarlar kesilir ve bu kenarlar tepsiye yerleştirilerek kızartılır, et suyu ile ıslatılır . Üzerine meyane hazırlanır , en üste çok iyi haşlanmış et koyulur. Ve Rumeli Paçamız böyle hazırlanır.
Ben de baklava açtığım zaman artan kenarlardan küçük bir borcam hazırladım.Tarifini sizinle paylaşmak istedim.Denemek isterseniz Buyrun Tarifimiz,
Malzemeler
Baklava yufkasının artan kenarları
Bir adet küçük borcam
Bir parça tereyağı
600 Gr kadar kuşbaşı
2 Yemek kaşığı un
½ Çay bardağı sıvı yağ
1Su bardağı et suyu
1 Su bardağı süt
½ Çay kaşığı karabiber
½ Çay kaşığı kekik
½ Çay kaşığı tuz
Hazırlanması
Baklava yufkası tepsiye yerleştirilirken artan kenarlar yağlanmış bir borcama sırayla kat kat dizilir. Çok kalın yapmamıza gerek yok .6-7 Kat yapabiliriz.
Bıçakla kare olarak kesilir. Bir parça tereyağını eritip üzerine gezdirilir.
170 Derece ısıtılmış fırında üzeri ve altı kızarıncaya kadar pişirilir.
Kuşbaşı et iyice haşlanır. Haşlanan etin suyu ile kızaran baklava yufkaları ıslatılır. Ama tepside su kalmayacak şekilde yavaş yavaş et suyu dökerek ıslatılmalıdır.
Meyane Nasıl Hazırlanır
Bir teflon tavaya 2 Yemek kaşığı un ve sıvı yağ koyularak kavrulur.
Unun kavrulma kokusu çıkmaya başladığı zaman süt ilave edilir ardından et suyu ve tuz.
Muhallebi kıvamında olması gerekiyor. Eğer koyu ise biraz süt ilavesi yapılabilir.
Kaynamaya başladığı zaman et suyu ile ıslattığımız tepsinin üzerine dökülür.
Haşlanan etler teflon tavada az sıvı yağ ile kavrulur. Baharatlar ilave edilir. Meyanenin üzerine , orta kısma yerleştirilir.
Ve Rumeli Paçamız yemeğe hazır.
Afiyet olsun.
Bir yanıt bırakın