Zeytinyağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar


Zeytinyağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Zeytinyağı Hakkında Bilgiler

Merhaba Sevgili Arkadaşlar
Antalya’nın  şehir içinde kalmış en büyük yeşil alanı, Antalya Zeytinpark’ta bulunan 760 ve 1200 yaşlarında ki iki anıt ağacmızın selamları ile başlıyorum yazıma.
Zeytin ve zeytinyağı üretimi, yoğun emek emek ister. Çok çaba ve özen gerektirir.
Zeytin daha dalındayken başlayan bu zorlu sürecin, ağacın bakımı, meyvenin toplanması,toplanan zeytinlerin bekletilmeden hemen sıkıma gönderilmesi, tanklarda bekletme, ambalaj gibi aşamaları başarıyla geçmesi gerekmektedir.
Maalesef  Türkiye’de zeytinyağı tüketimi çok düşüktür. Kişi başına zeytinyağı tüketimi Türkiye’de yılda 1.5 litre iken, Yunanistan’da 20 litredir.Fransa’da 1.7 litre, Malta’da 3 litre, İspanya’da 11.3 litre olan kişi başı tüketim İtalya’da 10.5 litre, Portekiz’de 7.2 litre, Kıbrıs’ta 5.5 litre, Lüksemburg’da 3.2 litredir.
Akdeniz ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de zeytinyağı gibi değerli bir besin kaynağının tüketiminin bu kadar düşük olması son derece üzücüdür.
Zeytinyağının hak ettiği değeri bulmasını diliyor ve halk arasında yaygın olan, doğru bilinen yanlışları sizlerle paylaşmak istiyorum. 
1-Zeytinyağı sadece zeytinyağlı  yemeklerde kullanılır. Yanlış bilgidir. Zeytinyağı tüm yemeklerde kullanılır.
Ben artık keklerimi, kurabiyelerimi, böreklerimi, pilav, makarna aklınıza ne gelirse, hepsini zeytinyağı ile hazırlıyorum. Sizlere de tavsiye ederim.
2-Zeytinyağı ile kızartma yapılmaz. Kesinlikle yanlış bilgidir.
Kızartma sağlığa zararlıdır derseniz haklısınız ama arada bir de olsa kızartma yapıyorsanız, kesinlikle  zeytinyağı kullanmalısınız. Zeytinyağının yanma noktası 220-230, Ayçiçek yağının yanma noktası 107 dir. Düşük asitli natürel sızma zeytinyağı ile kızartmalarınızı gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz.
En iyi zeytinyağları içinde en yüksek oranda fenol bulunduran yağlardır. Fenoller düşük asitli natürel sızma yağlarda bulunur.
Zeytinyağı ile kızartma yaparken fenoller kaybolmaz ve kızartma ile oluşan zaralı maddelerden bizleri korur.
Buna  en güzel örnek Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Trabzon bölümünde hamsiyi zeytinyağında pişirme tarifini bulabilirsiniz.
3-Köy pazarlarında satılan, plastik şişelerde  zeytinyağı satın almayınız. Güneşin altında bütün gün güneş ışığına, ısıya maruz kalan yağ kalite ve lezzet kaybına uğrar. Zeytinyağı koyu renk cam şişelerde saklanmalıdır.
4-İyi Zeytinyağı Koyu Renkte Olmalıdır. Kesinlikle yanlış bilgidir.
Zeytinyağının rengi kalite göstergesi değildir. Zeytinin yetiştiği  bölgeye göre rengi daha açık , daha koyu olabilir. Üreticiler, umbria yağı ilavesi ile rengini daha yeşil yapabiliyorlar. Veya zeytin yaprağı ilavesi ile daha yeşil bir renk elde edebiliyorlar.
5-Zeytinyağı Yapmak İçin Zeytinin İyice Olgunlaşmasını Beklenmelidir. Zeytinyağı yapmak için  toplanacak zeytinlerin, iyice olgunlaşmasını beklemek kesinlikle yanlış bilgidir.
Zeytinler yeşilden siyaha dönerken toplanmalı ve soğuk sıkım yapılmalıdır.Soğuk sıkım, zeytinin en fazla 27 derecede mekanik yöntemlerle sıkılmasıdır.
Zeytinler henüz siyahlaşmamışken, yeşilden siyaha dönerken, alacalı toplanıp sıkılan yağlar, daha kaliteli olur. Bu yağların yakıcılığı ve zeytinin aroması çok net hissedilir. Kahvaltılarda, salatalarda, mezelerde gönül rahatlığı ile kullanabilir, yemeklerinizin lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Tam olgunlaşmamış zeytinlerin sıkımında, olgunlaşmış zeytinlerden elde edilen yağa göre daha az zeytinyağı elde edilir. Yani üretim miktarı düşüktür. Bundan dolayı da fiyatı daha yüksektir.
6-Zeytinyağı dışında bitkisel yağların hiç biri doğrudan, naturel olarak, yani, rafine edilmeden yenemez.Yanlış bigidir.
Ay çekirdeği, susam, keten tohumu gibi çoklu doymamış yağ asitleri, F vitamini, omega yağ asitleri içeren bitkilerden de artık soğuk sıkım yöntemi ile elde yağ edilebiliyor ve bu yağlar da çok değerlidir, fakat sadece zeytinyağında polifenol bileşenler vardır.
Antalya’da fuarlarımızda göreceğiniz gibi, bu yağların, üreticiden tüketiciye hemen ulaşabilmesi mümkündür.
7-Zeytinyağının düşük asit derecesinde olması kalite için yeterlidir. Yanlış Bilgidir.
Zeytinyağının içeriğinde bulunan fenol bileşenlerin oranı, Fenol analizi, Peroksit oranı, E vitamini oranı ve zeytinyağının asit derecesi birlikte ele alınmalıdır.
Peroksit oranı 1 kg zeytinyağında bulunan oksijen miktarıdır.
Zeytinyağı tadımında damak zevkimize hitap etmeyen koku, aromalar, düşük asit derecesinde olsalar bile, hemen elenmektedir.
8-Pahalı Olan Zeytinyağı En İyi Zeytinyağıdır. Yanlış bilgidir.
Bal üreticilerinin isyanını bilmeyen yoktur. Ama bal kadar üzerinde oynanan bir diğer gıda ürünü de zeytinyağıdır.
Lampant yağlar, yani asit oranı %3,3 ten yüksek olan yağlardır ve sabun yapımında kullanılır. Ama lampant zeytinyağlarını rafine ederek yenebilir kıvama getirip piyasaya süren firmalar da yok değildir.
 9-Zeytin sadece Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişir.Doğru bilinen yanlış.
Zeytin, Türkiye’de çok geniş bir yayılım alanı bulmuştur. Türkiye’nin 81 ilinin 41’inde, 843 ilçenin 270’inde zeytin üretimi yapılmaktadır. Üretimin % 53’ü Ege Bölgesinde, % 18’i Marmara Bölgesinde, % 23’ü Akdeniz Bölgesinde, % 6’sı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve % 0,2’si de Karadeniz Bölgesinde gerçekleştirilmektedir.
Mersin’in Mut İlçesinde 1300 Yıllık anıt ağaçtan elde edilen, 2.5 Litre zeytinyağı 20.000 Türk Lirasına satıldı gibi güzel haberler de okuyabilirsiniz gazetelerde.
Böyle güzel haberlerin yaygınlaşması dileği ile sizlere bol zeytinyağının kullanıldığı sağlıklı günler dilerim.
Başka yazılarımda buluşmak üzere hoşçakalın .

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.