Yurtdışına Tatile Gideceklere Beslenme Önerileri


Yurtdışı Gezilerine Gidecek Olan Arkadaşlara Beslenme Önerileri

Yurtdışına Tatile Gidecek Olan Arkadaşlara Tavsiyeler

Tatil nedeniyle muhtemel birçok arkadaşımız yurtdışına çıkacak. Gezilerinde zorluk çekmemeleri için birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum.

En önemli problem yemek. Özellikle midesi hassas olan arkadaşlar bu konudan çok şikayetçi. En son örneğini bir yakınım yaşadı. Buradan  ilaç konusunda hazırlıklı gittiği halde yediği tavuktan zehirlendi. Gittiği yabancı bir yerde kimse tatilinin böyle bir hayati konuyla geçirmek istemez. Kendinize gelmeniz birkaç günü bulur.

Özellikle şu anda sıcak olan ülkelere gidecek arkadaşlarımızın  beslenme konusuna kesinlikle dikkat etmeleri gerekir. Örneğin Taylanda gidecekseniz lütfen dışarıda tavuklu ürünler tüketmeyin. Zaten çok baharatlı ve yağlı çeşitler alışkın olmadığınız bir yemek tarzı, sıcak birleştiği zaman daha ilk günden sizi üzmesin.

Aç mı kalalım diyebilirsiniz. Ben de size pratik öneriler sunmak istiyorum. Kesinlikle denenmiş sizi rahat ettirecek çözümler bunlar.

Yanınıza karışık kuruyemiş alın. Kaç gün kalacaksanız her gün için bir küçük torbaya karışık kuruyemişleri koyun. Neler olabilir derseniz, fındık, ceviz içi, badem, kayısı , kuru üzüm, ilk aklıma gelenler. Hemen bozulmayacak birbiri ile uyumlu çeşitler olmasına dikkat etmelisiniz.

Genellikle kaldığınız otellerde kahvaltı yaparak dışarıya çıkıyorsunuz. Sabah sıkı bir kahvaltı yapmak sizi öğlen saatlerine kadar idare edebilir. Sabah kahvaltı çeşitlerine göre iki dilim ekmeğin arasına bir dilim peynir i peçeteye sararak  yanınıza almanız, inanın size dışarıda çok iyi gelecek. Kahvaltı midenize dokunmayacak sayılı öğünlerden biridir.

Hazır sıcak suya koyarak hemen yapabileceğiniz çorba poşetleri,  dışarıdan bir şey yemek istemediğinizde sizin kurtarıcınız olabilir. Çantanıza yola çıkmadan birkaç poşet hazır çorba koyun derim.

En keyifli ve aç kalmayacak bir öneride, benim her zaman aile yakınlarıma hazırladığım yolda hemen bozulmayacak kurabiye ,çörek, börek çeşitleri. Hemen itiraz etmeyin. Burdan  İtalya, İspanya, Tayland’a kurabiyemi gider demeyin. Çok götürmeyin ama illa ki götürün. Sizi üç, dört gün idare eder.

Yağlı bozulacak çeşitleri elbette ki tercih etmeyin. Ama ben bu gün Portakallı Anne kurabiyesi Tarifimi ve Labneli Açma Mini Börek tarifimi hazırladım ve İspanya ya kadar yolculuk yapacaklar. Çünkü sürekli yurt dışına çıkıp, her gittikleri ülkede yemek yemekte zorlanan kardeşim ve eşi için bu çok güzel bir çözüm oldu. Kuruyemişlerini de yanlarından eksik etmiyorlar. Gün içinde rahatlıkla gezip, yemek derdi olmadan akşam otellerine dönüyorlar.

Tabii ki yazıyı yazan yemek blok yazarı olunca size yurt dışı da olsa anne kurabiyesi önerecek.

Yanınıza mutlaka ağrı kesici, alerji ilacı, mide için ilaç,hiç olmazsa renni veya talcid tablet, genel spektrumlu  bir antibiyotik , bağırsak bozulmalarına karşı ilacınız yanınızda olmalı. Size pratik bir tavsiyede bulunmak istiyorum . Bağırsak bozulmalarına karşı, en iyi doğal ilaç, şikayetiniz hemen başladığında  yutacağınız bir tatlı kaşığı Türk Kahvesi  hayat  kurtarır. Pişirmeden bir tatlı kaşığı kuru Türk  Kahvesini atın ağzınıza, üzerine su için. Eğer basit bir şeyse hemen geçirir.

Yurt dışına giden arkadaşlardan direk size alıntı yapıyorum şimdi. Lütfen okumanızda fayda var;

‘Kahvaltı için giderken götüreceğiniz bir paket tost ekmeği ve bir kavanoz nutella hayat kurtarır’

‘Özellikle Avrupa’da ağız tadınıza uyan su bulmak çok zor. 1.5 Litrelik su valize atılır. Hiç olmazsa birkaç gün idare edilir’

‘Taharet musluğu olmadığı için dışarıda gezerken zorluk çekmemek için, ıslak mendil veya eczanelerde satılan özel ıslak mendillerden çantaya atılır’

‘Yurtdışına turla gidenler ya da kendi turunu kendisi organize edenler  arasında fark vardır. Turla gidenler tur rehberlerinin götürdüğü  restoranlarda yemek yerler .

Serbest zamanlarda da zaten rehberin tavsiyesini isterler. Ama benim gibi tur olmaksızın gidenler için yine herkesin damak zevki nelere yatkındır onlara göre yemek içme düzeni  tesbit  ederler. Ben kendi adıma, yurtdışında  marketlerde kendi alışık olduğum ve sevdiğim peynir, yoğurt çeşitleri  yada keyfime göre market alışverişi  yaparım ama çok alışık olunmayan yiyecekleri yemekten imtina etmekte fayda vardır tabii ki.

Avrupa da çok da baharat kullanılmaz ancak Uzak doğu ve Asya mutfakları baharatlıdır. Hint mutfağı baharatlı ve acıdır, dikkat etmek gerekir, çünkü hava değişimi, uyku düzeni alışık olunan düzen değişebildiği için barsak alışkanlıkları da değişebilmekte. Ona da dikkat etmek gerekir.

 

 

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.