Kış Aylarında Şifalı İçecekler Hazırlayalım


1 Ocak 2022

Antalya

Sağlıklı Şifalı İçecekler

Bitki Çayı Çeşitleri

Favori Lezzetler Magazin e-Dergi Aralık 2021 için hazırladığım,“Kış Aylarında Şifalı İçecekler Hazırlayalım” yazımla sizleri başbaşa bırakıyorum. Çeşit çeşit bitki çayı tarifleri için buyrun.

Merhaba Sevgili Arkadaşlar.

Aralık ayındayız, Antalya bile buz gibi.

Covid-19 yanında, zaten gribin bol olduğu bir aydayız. Etrafımda kime baksam hapşırıyor, öksürüyor, veya nezle olmuş.

O zaman gelsin sıcak acılı, bol limonlu çorbalar ve şifa niyetine içilecek bir tutam doğal bitkiyle hazırladığımız çaylar.

Size birkaç içecek önerim olacak.

  • Sabahları 5-6 tane zeytin yaprağını, elinizle birkaç parçaya ayırın, kahvaltı için demleyeceğiniz çayın içine atın. Birlikte demlensinler. Sonra kahvaltı yaparken afiyetle için. Antioksidan, içeriği ile sizi korusun. Aynı zamanda zayıflamanıza yardımcı olsun.

Zeytin yaprağını nereden bulabilirim derseniz, en iyi çözüm eş, dost, arkadaşa sormanızdır derim. İlla ki birinin bahçesinde vardır. Yoksa aktarlara bakabilirsiniz.

Siz de benim gibi sıcak içecekleri seviyorsanız, bilgisayarda çalışırken, büroda işlerinizi yaparken, televizyon izlerken, yanınızda bir fincan sıcak içecek mutlaka oluyordur.

  • Dut yapraklarından biraz toplayıp gölgede kurutun. Kış aylarında çay içerken içine 2-3 tane dut yaprağı, bir parça çubuk tarçın, bir iki tane kesilmiş limon dilimini fincanınıza atın. Üzerine sıcak su ekleyin, demlensin. Afiyetle için.

Yine zeytin yaprağına dönelim.

  • Sadece zeytin yaprakları ile çay demleyebilirsiniz. Antalya’da yaşayan dostlarımız, Yöresel Ürünler Fuarı Yörex’te, Antalya Zeytinpark standında belki zeytin yaprağı çayımızdan içmiş olabilirler.

Zeytin yaprağı çayını en sade hali ile ben cam veya porselen demlikte hazırlıyorum. Demliğin içine Yarım avuç kadar zeytin yaprağını atın ve yıkayın. Üzerine limon dilimlerini ve çubuk tarçın ekleyin. Sıcak suyu yavaş yavaş üzerine dökün. Bırakın birkaç dakika demlensin. Sonra afiyetle için.

Bütün bitki çaylarında eğer daha önce içmediyseniz ilk önce yarım fincan içerek başlamalısınız. Vücudunuz alerjik reaksiyon göstermiyorsa sonrasında bir fincana çıkarabilirsiniz.

  • Antalya Korkuteli’n de dolaşırken, ıhlamurun çiçeklenme zamanı bütün sokaklar mis gibi ıhlamur kokar. Birkaç yaprak, çiçek koparıp tazecik ıhlamur çayı yaptığım olmuştur.

Her zaman rastlamayabilirsiniz. Taze ıhlamur için en iyi adresin köylü pazarları olduğunu söyleyebilirim.

Pazara gitme zamanı bulamadığınızda, yine aktarlara müracaat edebilirsiniz.

Ihlamur en bilinen bitki çaylarından biridir. Önceden kış aylarında sobaların üzerinde koca bir çaydanlık ıhlamur çayı eksik olmazdı. Akşam çıtır çıtır soba yanarken, rahmetli annem elimize ıhlamur çayını tutuştururdu.

Evinizde demlerken yine porselen veya cam demlik kullanabilirsiniz. Üzerine sıcak su dökerek demleyebilir, İçine aroma vermesi için çubuk tarçın atabilirsiniz. Servis yaparken bir iki limon dilimini içine atmayı unutmayın.

  • Adaçayı ile solunum yolu hastalıklarına meydan okuyabilirsiniz. Benim kilerimde ada çayı eksik olmaz. İster tek başına adaçayı ile çay hazırlayabilir, ister ıhlamur ile birlikte karışık olarak demleyebilirsiniz. Aroması baskın olduğu için ben tek başına demlemeyi seviyorum.

Sizlere bir başka bitki çayı önerim, taze mikrofilizler ile olacak. Artık marketlerde kekik, fesleğen ve birçok şifalı bitkinin tazecik mikrofilizleri satılıyor. Ben et yemeklerinde kullanmak için bulunduruyorum. Bir kısmını gölgede kurutup, çay demlemek için kaldırıyorum.

  • Barış Manço’nun şarkılarına kadar girmiş hatmi çiçeği ile hazırlanan şifalı çayımızı unutmayalım. Yine Antalya Korkuteli’n de yazlığın bulunduğu sokakta, o kadar çok hatmi çiçeği var ki sormayın. Zeytinyağlı ve etli dolmasını yapmış, hatta reçelini bile hazırlamıştım. Tabii ki kış aylarında çay hazırlamak için gölgede kurutup kaldırmıştım.

Demliğimizin için bir avuç hatmi çiçeği, birkaç taze veya kuru nane yaprağı ve limon dilimleri ile bitki çayınızı hazırlayabilirsiniz. Göğüs hastalıkları, solunum yolu hastalıkları için şifa niyetine içebilirsiniz.

Bu liste böyle uzayarak devam edebilir.

  • Hiç bir şey bulamazsanız portakal, limon kabukları, elma dilimleri, bir iki yaprak fesleğenle bile mis gibi aromalı çay hazırlayabilirsiniz.

Şifalı bitki çaylarının aroması, kış günlerinde evlerimizden eksik olmasın diyorum.

Sizler dergimizi okurken, yeni yıla çok yaklaşmış olacağız. Yeni yılın sizlere mutluluk, sağlık, başarı, neşe getirmesini diliyorum.

Hoşçakalın.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.