Antalya’nın Ünlü Turunç Reçeli


Antalya’nın Ünlü Turunç Reçeli

Merhaba Sevgili Arkadaşlar

Aylardan şubat olunca, Antalya’da mutfaklarımızı mis gibi turunç kokusu sardı diyebilirim.

Efendim sizlere bu ay yazımda, Antalya’nın ünlü reçellerinden olan turunç kabuğu reçelinden söz etmek istiyorum.

Turunç Kabuğu reçeli ve aynı zamanda Bergamot Kabuğu reçellerinin, coğrafi işaretli ürün olarak, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendiğini hatırlatmak isterim.

Turunç reçeli, diğer reçellerin aksine, meyvesinden değil, turuncun kabuğundan hazırlanıyor. Kısaca yapılışından bahsetmek istiyorum. Turunç reçeli hazırlamak için, önce bahçeden olgun, turuncu rengi almış turunçlar seçilir. Bizim bahçemiz yok, nereden toplayacağız derseniz, sizler de köy pazarlarından satın alabilirsiniz.

Antalya’da özellikle Çakırlar Köy Pazarında her zaman bulabilirsiniz, Sosyete Pazarı olarak da geçer. Hazır ipe dizilmiş turunç kabuklarını bulabileceğiniz bir yerdir. Rendelenmiş, haşlanmış, ipe dizilmiş. Siz sadece şerbet hazırlayıp, reçelinizi hazırlayacaksınız, bu kadar kolay.

Yeri gelmişken Çakırlar köy pazarından biraz bahsetmek isterim sizlere. Haftanın her günü açıktır. Ama özellikle cumartesi, pazar günleri aktif olarak tüm tezgahları açık, iş başında görebilirsiniz.

Neden cumartesi ve pazar derseniz, Antalya’da oturanlar, biraz doğa ile baş başa olmak, biraz aile büyükleri, çocuklarla birlikte doğada  vakit geçirmek için, Çakırlar’a kahvaltı etmeye gider. Çakırlar aynı zamanda kahvaltı yeridir. Tazecik köy ürünleri ile hazırlanmış kahvaltılıkları ile ünlüdür. Bazlamalar, gözlemeler, tereyağında yumurtalar, aklınıza ne gelirse bulabilirsiniz.

Çoğunlukla hepimizin alıştığı, gitmekten keyif aldığı belli yerler vardır. Arada sırada ziyaret etmekten kahvaltı etmekten ve doğal ürünleri alışveriş etmekten çok keyif aldığımız bir yerdir.

Reçelleri benim hazırlamaya vaktim yok derseniz, köy pazarında, tezgahlarda sizin için hazırlanmış kavanozlarda reçelleri görebilirsiniz. Evde hazırlanacak ne kadar çeşit varsa, hepsini tezgahlarda bulabilirsiniz.

Mesela benim Perihan ablam vardır Çakırlar’da. Yolum Çakırlar tarafına düştüğü zaman, tezgahına mutlaka uğrarım. Şimdi pandemi nedeniyle, hazırladığı ürünleri, evinin kapısının önünde satış yapıyor.

Bir gün elinde torbalar, bir yere gidiyordu. Arabayla geçerken sizi de bırakalım gideceğiniz yere dedim. Güne gidiyormuş. Elindeki torbada rendelenmiş, kesilmiş turunç kabukları vardı. İpe dizecek oturduğu yerde çay içerken. Köy yerinde iş çok tabii ki. Bu kadar işin arasında gezmeye gitmeden de olmaz.

Turunç reçeli turuncun kabuğundan hazırlanıyor. Turunç önce rendenin ince tarafı ile rendeleniyor. Acı olmaması için bu işlem yapılıyor. Rendelediğimiz turunçların kabuklarını, eşit aralıklarla kesiyoruz. Kestiğimiz genişlik tamamen isteğe bağlı. Ortalama 6-7 dilim büyüklüğüne göre yeterli oluyor.

Pamuklu yorgan ipine, turunçları sıkıca rulo yaparak diziyorum. Ortalama 1.5 kg turunçtan 1 dizi oluyor. 15 Dakika kadar bol suda haşlayıp, acı suyunu döküyorum. Bol su ile yıkayıp, su doldurduğumuz kabın içinde, 3 gün bekletiyorum. Sabah akşam her gün suyunu değiştiriyorum.

En son üzerine ağırlık koyarak bekletiyorum, suyunu iyice süzmesi için. Şerbet hazırlayıp, kaynamaya başladığı zaman turunç dizilerini içine koyuyorum. Kaynamaya başladıktan sonra altını biraz kısıyorum. Yaklaşık 50 dakika kıvam alana kadar ocağın üzerinde pişiyor reçelimiz. Bir limon suyunu sıkıp, bir iki dakika sonra ocaktan alıyor ve soğumaya bırakıyorum. Kıvamını kontrol ettikten sonra kavanozlara dolduruyorum.

Ben bu yıl gönüllü öğretmen olarak çalıştığım, Antalya Zeytinpark için turunç reçeli hazırladım. 8.5 Kg turunç kullandım. Reçel için 6 dizi turunç kabuğu hazırladım.5 Kg şeker,2 litre su, 2 portakal,2 mandalina, 1 turunç suyu ilave ettim. Nefis bir turunç reçeli oldu.

Turunç meyvelerinin içini tabii ki atmıyoruz. Katı meyve sıkacağında sıkarak, buz poşetlerine doldurup, derin dondurucuya kaldırıyorum. Limonu nereye kullanıyorsanız, turunç meyvesini aynı şekilde kullanabilirsiniz. Yazın sodanın ve meyve sularınızın içine rahatlıkla karıştırabilir, çorbalarınızın içine sıkabilirsiniz.

Turunçların içini sıkarak, nar ekşisi gibi turunç ekşisi de hazırlayabilirsiniz.

Rendelediğimiz kabukları gölgede kurutarak kaldırıyorum. Pastalarda, keklerde, kurabiyelerde aroma vermesi için 1 tatlı kaşığı kullanıyorum. Buram buram kokusu mutfağı kaplıyor inanın.

Gördüğünüz gibi ziyan olan hiçbir şey yok turunç reçeli hazırlarken. Her bölgesini ayrı ayrı tüketiyoruz.

Turunç kabuklarını ipe dizmenin dışında, küçük turunçların kabuklarını ince ince keserek reçel hazırladım bu yıl. Vaktim yok diyenler için, iyi bir yöntemdir.

Kalın portakal kabuklarını kullanarak ta aynı reçeli hazırlıyorum.2 kez tencerede  bol su içinde 10 ar dakika, 3. kez 5 dakika haşlıyor ve acı suyunu döküyorum.

Yine 3 gün suyunu sabah akşam değiştiriyorum. Üzerine şeker döküyor, biraz erimesini bekliyor ve reçelimi hazırlıyorum.

 

Antalya’da ünlü reçel firmalarımızın satış mağazalarında, çeşit çeşit Antalya reçellerine ulaşabilirsiniz.

Fuarlarımızda ve pazarlarımızda, Antalya reçel çeşitlerini görmeniz mümkündür.

Konu reçel olunca, yapmaktan, hazırlamaktan ve yemekten kesinlikle  büyük keyif alıyorum.

Umarım Antalya’ya geldiğiniz zaman, turunç reçelinin  tadına bakma fırsatınız olur.

Turuncun hak ettiği yeri bulmasını ve turunç suyunu sofralarımızda, mutfaklarımızda daha çok tüketilmesini diliyorum.

Hoşçakalın.

 

Youtube Kanalımda Bulunan Videolarıma göz atmak isterseniz buraya birkaç tanesini ekliyorum.

Turunç Reçeli Tarifi

Sesli Altyazılı https://youtu.be/enuhIQXVkLk

Mandalinalı Tava Keki

https://youtu.be/Xh91mzWnV7A

Az Tuzlu Siyah Zeytin Tarifi Kısa

https://youtu.be/eVwNcbqqVEk

Portakallı Paluze Tarifi

https://youtu.be/lngHRs2aOS8

Çok Az Tuzla Siyah Zeytin Yapımı

https://youtu.be/NyRYlpsUkTc

Turunç Kabuğu Nasıl Kurutulur

https://youtu.be/_7sbQfsog7c

Kamkat Kumkuat Reçeli Tarifi

https://youtu.be/s-6gYi6Sm1o

Turunç Reçeli Nasıl Yapılır

https://youtu.be/TfFK3_Vke6s

Turunç Suyu Derin Dondurucuya Nasıl Kaldırılır

https://youtu.be/QsTBMEulDLg

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.