Kayısı Reçeli Tarifi


8 Haziran 2016

Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır

Reçel Tarifleri

Reçel Yapmanın Püf Noktaları

Kışlık Hazırlıklar

Merhaba Sevgili Arkadaşlarım

Geçen hafta hazırladığım kayısı reçeli tarifini istediğiniz için, bu defa videolu tarifini de hazırladım. Evde iki kişiyiz ama reçel tüketmeyi seviyoruz. Kayısı reçelinden azıcık kaldı. Zaten mevsimi geçmeden tekrar yapmam lazımdı. Ve hemen bu hafta şöyle güzel bir kayısı bulup, hemen bir kilo aldım.

Bu reçelimin kıvamı çok güzel oldu. Yaptığımız kurabiyelerin üzerine marmelat gibi kullanmak için ideal bir kıvam . İsterseniz püre kıvamına getirip, cevizle birlikte sunumu çok güzel olur.

Reçelin pişme süresi, meyvenin içerdiği su miktarı ile  ilgili. Bu süreye sizin kara vermeniz gerekiyor. Örneğin geçen  4-5 kez çilek reçeli yaptım. Kaynamaya başladıktan sonra altını çok değil, birazcık kısarak, 45 dakika pişirdim. Her defasında mükemmel bir kıvam aldı. Ama bu yıl kayısı reçeli yaparken bir yandan da çilek reçeli yaptım.30 dakika pişmesi yeterli oldu. Reçel pişirirken yanından ayrılmayın. Çıkan kokusundan, renginden bile anlayabilirsiniz piştiğini.

Kayısı reçelimi 30 dakika pişirdikten sonra limon suyunu ilave ettim.10 dakika sonra da altını kapattım.Kıvamından emin olmak için sabaha kadar beklettim. Eğer sulu olsaydı, tepsiye döküp güneşte suyunu çektirecektim. Ama kıvamı çok güzeldi.

Eğer hemen kullanacaksanız, sıcak sıcak kavanozlara doldurmanıza gerek yok. Ama ben çok yaptım, tüketmem uzun sürer diyorsanız kesinlikle sıcakken kavanozlara doldurmanız ve mutlaka yeni kapak kullanmanız gerekir.

Kapaklar büyük boy cezvede kaynamaya başladıktan sonra, çatal yardımı ile hemen alın, kurulayın ve reçel kavanozunuz ağzını kapatın, ters çevirin Soğuyana kadar beklesin. Sonra serin ve güneş almayan bir yere kaldırın.

Siz de Kayısı Reçeli hazırlamak isterseniz buyrun tarifi.

Youtube Kanalımda seyretmek için buraya tıklayın.

Malzemeler

1 Kg Kayısı

Küçük bir kase kayısı çekirdeği

1 Kg Şeker

½ Limon suyu

1 Çay kaşığı tereyağı

Hazırlanması

Kayısıları iyice yıkayın ve suyunu süzün.

Çekirdeklerini çıkartın ve ortadan ikiye bölün.

20160531_081743

Büyük boy bir tencereye koyun.

Üzerine şekeri dökün ve karıştırın.

20160607_120015

Bırakın bir gün beklesin.

İyice suyunu salsın.

20160607_125617

Eğer vaktiniz yoksa suyu süzüldükten sonra da pişirebilirsiniz.

Ertesi gün tahta bir kaşıkla karıştırın.

Ve ocağın üzerine alın.

Kaynamaya başladığı zaman altını biraz kısın.

20160607_130121

Bir çay kaşığı tereyağını içine ekleyin.

Reçelinizin köpürmesin, önler.

Çekirdeklerden küçük bir kase kadar kırıp, içini sıcak suda bekletin. Kabuklarını soyduktan sonra reçelin için kaynamaya başladığı zaman ilave edin. Hoş bir tat verir.

Çok hızlı ateşte pişirmeyin. Ama çok yavaş ateşte de pişirmeyin.

Orta karar bir ateşi tercih edin.

Pişirme süresi kayısının su oranına göre değişebilir.

20160607_131911

Ortalama 30 ile 40 dakika arasında pişer.

Ocaktan indirmeden beş dakika önce limon suyunu ekleyin.

img_0050

Sıcak sıcak kavanozlara doldurun.

img_0044

Ters çevirin. Bir gün beklesin.

Ertesi gün raflarda yerini alabilir.

Afiyet olsun.

 

Öneriler

 Reçelinizin altını kapattığınızda, kıvamından emin olamadığınız zaman bırakın soğusun. Kapağını kapatmayın. Buhar yapıp, reçeli sulandırmasın. Öyle karar verin kıvamına.

Reçelin pişme süresi, meyvenin içerdiği su miktarı ile de ilgili. Bu süreye sizin kara vermeniz gerekiyor. Örneğin

Reçelinizin artık piştiğini düşündüğünüz zaman,  bir çay tabağına bir kaşık koyun ve derin dondurucu bölümüne kaldırın. Soğuyana kadar beklesin. Çıkardığınızda kıvamı tam istediğiniz gibiyse limon ilavesi yapın, beş dakika kadar sonra da altını kapatın. Sıcak sıcak kavanozlara doldurun ve ters çevirin. Uzun süre dayanması için bu yöntem etkili olur.

Ama hemen tüketecekseniz kavanoza koyup kaldırabilirsiniz.

Reçeliniz eğer biraz sulu kıvamda ise, tepsiye dökün. Üzerine tülbent örtün, balkon da , arada karıştırarak kıvam alana kadar bekletin. Çok kolay bir yöntemdir. Hemen reçelinizin koyulaştığını göreceksiniz.

Eğer reçelinizin kıvamından emin olamadıysanız, en iyi yöntem, altını kapattığınızda bırakın soğuyana kadar beklesin. Kapağını soğuduktan sonra kapatabilirsiniz. Bir gün beklesin. Ertesi gün baktığınızda kıvamı iyiyse, hemen tüketecekseniz soğuk kaldırın. Ama dayanmasını istiyorsanız kaynamaya başladığı zaman, kavanozlara doldurun ve ters çevirin, bir gün beklesin.

Reçeliniz biraz sulu olmuşsa, yukarıda yazdığım gibi güneşte suyunu çektirebilirsiniz. Salça yaparken uyguladığımız bir yöntemdir bu aynı zamanda.

Ama hemen kaldırmak istiyorum, zamanım yok diyorsanız, yüksek ısılı ateşte, kaynamaya başladığı zaman beş dakika kadar tutmanız yeterli olacaktır. Çay tabağına koyarak test etmeyi unutmayın, her defasında.

En önemli noktayı yazmadan olmaz. Her defasında yeni kapak kullanmalıyız. Tüm kışlık hazırlıklar için geçerli bu. Deforme olmuş kapaklar hava alacağı için, reçel ve konserveleriniz bozulabilir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.