Reçel Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir


Reçel Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Kışlık Hazırlıklar

Merhaba Sevgili Arkadaşlarım

Mutfakta en çok yapmayı sevdiğim çeşitlerden biri reçeldir. Çeşit çeşit reçel hazırlarım. Hem kahvaltılarda hazır olsun diye, hem rafta çeşit çeşit dursun diye. Rengarenk hazırladığım reçel, meyve suyu, turşu, aklınıza ne gelirse, dizilen kavanozlarım benim çok değerlidir.

Yaptığım, emek verdiğim kışlık hazırlıkların, uzun süre dayanabilmesi için, sürekli gözden geçirmek gerekiyor. Yoksa ziyan olur birkaç kavanoz. Konserveler, domates suları, turşular için de durum böyledir.

Sık kontrol ederseniz özelikle kavanoz kapaklarından kaynaklanan sorunları hemen fark edersiniz. Hava alarak bozulma riskini engellemiş olursunuz.

Reçel yapılacak malzemlerin taze olmasına dikkat edin. Pazardan en hgüzel meyveleri seçmeye çalışın.

Meyveleri yıkadıktan sonra  iyice süzmeli , reçelin kıvamını etkilememesi için bu önemli bir nokta.

Bu gün yeni kapak aldığım halde, kapak bozuk çıktı örneğin. Fark etmeden  kullanmış olsam, hava alacağı için çabucak bozulur içinde ki.

Ben reçelleri sıcak sıcak kavanozlara doldurarak ters çevirip bir gün bekleyerek kaldırıyorum. Size de tavsiye ederim. İstediğiniz zaman açın kullanın.

Reçelin pişme süresi, meyvenin içerdiği su miktarı ile de ilgili. Bu süreye sizin kara vermeniz gerekiyor. Örneğin geçen yıl 4-5 kez çilek reçeli yaptım. Kaynamaya başladıktan sonra altını çok değil, birazcık kısarak, 45 dakika pişirdim. Her defasında mükemmel bir kıvam aldı. Ama bu yıl kayısı reçeli yaparken bir yandan da çilek reçeli yaptım.30 dakika pişmesi yeterli oldu. Reçel pişirirken yanından ayrılmayın. Çıkan kokusundan, renginden bile anlayabilirsiniz piştiğini. Bu nedenle kaç dakika pişirdiğimi yazmadım.

Reçelinizin artık piştiğini düşündüğünüz zaman,  bir çay tabağına bir kaşık koyun ve derin dondurucu bölümüne kaldırın. Soğuyana kadar beklesin. Çıkardığınızda kıvamı tam istediğiniz gibiyse limon ilavesi yapın, beş dakika kadar sonra da altını kapatın. Sıcak sıcak kavanozlara doldurun ve ters çevirin. Uzun süre dayanması için bu yöntem etkili olur.

Ama hemen tüketecekseniz kavanoza koyup kaldırabilirsiniz.

Reçeliniz eğer biraz sulu kıvamda ise, tepsiye dökün. Üzerine tülbent örtün, balkonda , arada karıştırarak kıvam alana kadar bekletin. Çok kolay bir yöntemdir. Hemen reçelinizin koyulaştığını göreceksiniz.

Reçeliniz biraz sulu olmuşsa, yukarıda yazdığım gibi güneşte suyunu çektirebilirsiniz. Salça yaparken uyguladığımız bir yöntemdir bu aynı zamanda.

Ama hemen kaldırmak istiyorum, zamanım yok diyorsanız, yüksek ısılı ateşte, kaynamaya başladığı zaman beş dakika kadar tutmanız yeterli olacaktır. Çay tabağına koyarak test etmeyi unutmayın, her defasında.

En önemli noktayı yazmadan olmaz. Her defasında yeni kavanoz kapağı kullanmalıyız. Tüm kışlık hazırlıklar için geçerli bu. Deforme olmuş kapaklar hava alacağı için, reçel ve konserveleriniz bozulabilir.

Sıcak evler de genellikle yapılan kışlık hazırlıklar daha çabuk bozuluyor. Sıcak iyi gelmiyor bu tür hazırlıklara. Evin en derin köşesine kaldırmanızı tavsiye ederim, kışlık hazırlarınızı. Daha uzun süre dayanır.

Sizin de dikkat ettiğiniz püf noktalarını yazarsanız çok sevinirim. Paylaşmak güzeldir. Bilgilerimiz paylaştıkça çoğalır.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.