Patlıcanlı Arnavut Böreği Tarifi


Patlıcanlı Arnavut Böreği Nasıl Yapılır

Börek Tarifleri

Yöresel Tarifler

9 Ekim 2014

Börek çeşitlerimize bir yenisini ekleyelim. Şimdi sıra Patlıcanlı Arnavut böreğinde. Böreğimizin ara katlarına tereyağı ve zeytinyağını karıştırıp öyle sürüyoruz. Hem daha hafif olsun, hem daha sağlıklı olsun diye. Ama isterseniz sadece tereyağı da kullanabilirsiniz, çok lezzetli olur.
Eğer hamurdan artarsa teflon tavada hemen açıp, alt üst pişirebilirsiniz. Arasına domates peynir nefis olur.

Patlıcanlar henüz pazarlarımızda varken deneyin derim, gerçekten çok güzel oluyor. Buyrun Tarifimiz,

 Malzemeler

200 Gr kıyma

2 Tane soğan

3 Tane domates

6 Tane patlıcan

1 Çay bardağı sıvı yağ,

1 Çay kaşığı kekik

1 Çay kaşığı tuz

1 Çay kaşığı kırmızı toz biber

1 Çay kaşığı pul biber

Üzerine Serpmek İçin

1 Çay kaşığı susam

Hamurumuz İçin

3 dolu kase un. Dördüncü kase un yedekte bekler, gerektiğinde kullanılmak üzere.

Ilık su

Tuz

Arasına Sürmek için

½ Paket tereyağı

1 Kase sıvı yağ(Ben zeytinyağı kullandım.)

Bir de merdaneye ihtiyacımız olacak

Hazırlanması

Aynı Arnavut Böreği Tarifimizde olduğu gibi önce hamurumuz hazırlanır. Çok sert olmayan , ele yapışmayan bir hamur yapılır. Üzeri örtülür ve dinlenmeye bırakılır.

Şimdi içini hazırlayalım.

Önce patlıcanlar soyulur, küçük kare şeklinde kesilir, tuzlu suya koyulur.

Soğanlar küçük küçük kesilip sıvı yağ ile kavrulmaya koyulur. Kıyma ilave edilir. Ben eşim yemediği için kıyma koymadan yaptım. Ama kıymalı olduğu zaman çok daha lezzetli oluyor. Biberler ince doğranır, patlıcanlar ile birlikte soğanların üzerine koyulur. Çok güzel kavrulur.

En son domatesler ve istediğiniz baharat ilaveleri koyulur. Altı kapatılır, soğumaya bırakılır.

Tereyağı eritilir, sıvı yağ ile karıştırılır, açılan bezelerin arasına sürmek için hazırlanır. İsterseniz sadece tereyağı ile de yapabilirsiniz. Çok güzel olur. Ama biraz sağlıklı beslenelim diye yarısını zeytinyağı ile karıştırıyorum.

İç Harcımız soğurken hamur açmaya başlanır.

Hamuru ikiye bölüp alt için 12, üst için 10 beze hazırlayıp üzeri örtülür.

Her bezeyi merdane ile yaklaşık küçük yemek tabağı büyüklüğünde açılır, üzerini yağlayarak üst üste koyulur. Her bezeyi açıp koyarken elimizle ortasından kenarlarına doğru büyüterek yapıyoruz bu işlemi.

12 tane olduğunda tepsi yağlanır. Tepsinin büyüklüğüne göre elimizle açtığımız hamuru esneterek , sağa sola çekiştirerek tepsiye yayılır.

Üst içinde aynı işlemler yapılır.10 Beze açılır, her açılan beze fırça ile iyice yağlanır. Açtığımız bezelerin arasına mutlaka yağ sürmeliyiz ki yapışmasın .

Tepside bulunan 12 bezeden oluşan açtığımız hamurun üzerine , hazırladığımız iç harcı her tarafına gelecek şekilde yayılır.

img02402-20140804-1235

Diğer 10 beze den açtığımız hamuru üzerine kapatıp , alttaki hamurun kenarını resimde gördüğünüz gibi üste getirerek kıvırıp kapatıyoruz tepsinin içine akmaması için.

Üzerine fırça ile kasede hazırladığımız yağdan sürülür.

170 derece ısıtılmış fırında orta gözde 45 dakika kadar pişirilir. Altı daha az piştiği için son 10 dakika 2 göze aldım. Sonuç gayet iyiydi.

Size tavsiyem fırın zaman ayarını 30 dakikaya kurup arada kontrol etmeniz. Direk 45 dakikaya kurmayın derim. Her fırının ısı ayarı ve pişme süresi değişebileceği için kontrollü pişirmekte fayda var.

Afiyet Olsun.

Üzerine fırça ile kasede hazırladığımız yağdan sürülür. 170 derece ısıtılmış fırında orta gözde iyice kızarana kadar pişirilir.

Ilık su ,az tuz ile hamur yoğrulur.Alta12 beze, üstü için 10 beze hazırlanır ve üzeri örtülür.

Üzerine fırça ile yağ sürülür , susam serpilir, kenarları kıvrılarak kapatılır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.