Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir


13/11/2019

Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir

Zeytinyağı Çeşitleri

Merhaba Sevgili Arkadaşlar

Bu güzel sözü sizlerle paylaşmadan olmaz. Prof. Dr. Canan Karatay en sağlıklı meyvenin zeytin, en sağlıklı meyve suyunun da zeytinyağı olduğunu söylemiş. Ne kadar güzel değil mi. Konunun özeti bu.

Zeytinyağı konusunda yazmaya devam ediyorum. Daha önce paylaştığım Zeytinyağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar başlıklı yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.

Bu defa sizlerle zeytinyağı çeşitleri konusunu paylaşmak istiyorum. Üzerine çok şey yazılmış olsa da en sade hali ile yazmak istiyorum.

7 Ağustos 2010 ’da Resmi Gazete de yayınlanan tebliğe göre zeytinyağı çeşitleri aşağıda ki gibi sıralanmış. Linkten daha ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz.

1)Natural Zeytinyağı

“Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen yağları içerir.”

Naturel Zeytinyağı üçe ayrılır.

a-Natural Sızma Zeytinyağı

Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar,

b-Naturel Birinci Zeytinyağı

Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlar,

c-Ham Zeytinyağı/ Rafinajlık

Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlardır.

 2)Rafine Zeytinyağı

Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.

3)Riviera Zeytinyağı

Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.

4)Çeşnili Zeytinyağı

Zeytinyağının içine çeşitli baharat , bitki katılması ile elde edilir.

Özetle zeytinyağı çeşitleri bu kadar arkadaşlar.

Bence tüketici olarak bizi ilgilendiren başlık, Natural Sızma Zeytinyağı, Natural Birinci Zeytinyağını da dahil edebiliriz. Yani işlem görmemiş sağlıklı zeytinyağı almak istiyorsak Natural Sızma Zeytinyağını mutfaklarımızdan eksik etmeyelim derim.

Kolon Kanseri bu kadar yaygınken, yağlar bağırsaklarda çözüldüğü için,  mümkün olduğunca kaliteli zeytinyağı kullanmamız akıllıca olur.

Bu başlıklar neyi içeriyor biraz da ayrıntılarına bakalım o zaman.

Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağına %10-20 oranında natürel zeytinyağı eklenmesi ile elde edilir.

Çeşnili yağları bizler de evlerimizde çoğunlukla hazırlıyoruz zaten. Dağdan toplanmış kekik dalı veya biberiye dalının çok yakıştığını söyleyebilirim. Sadece çok hafif bir aroma vermesi yeterli. O yüzden küçük bir dalı şişeye atmanız yeterli olacaktır.

Ben bir de Lampant yağları duymuş olun diye eklemek istiyorum. Yüksek asitli, yemeye uygun olmayan yağ grubudur. Küflü, bozuk, asit  düzeyi %3’ten yüksek bu yağlar yemeklerde kullanılamaz. Kusurlu yağlardır.

Türk Gıda Kodeksi’ne göre asitliği %2’yi aşan tüm naturel yağlar “ham yağ”dır ve doğrudan tüketime uygun değildir.

 

Kaynak

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/08/20100807-9.htm

 

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.